Voor een optimale gezondheid is voldoende vitamine D nodig. Het heeft een beschermend effect tegen verschillende botziekten, spierzwakte, meer dan een dozijn soorten kankers, multiple sclerose, en type 1 diabetes mellitus. 

Daarnaast zijn er zijn goede redenen om aan te nemen dat vitamine D in alle levensfasen, van de ontwikkeling van de foetus tot aan de ouderdom, een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid. We nemen een aantal belangrijke punten rond deze vitamine met je door. 

Onderzoek naar vitamine D

De huidige behoefte aan vitamine D is gebaseerd op bescherming tegen botziekten. Deze richtlijnen worden naar boven toe herzien in het licht van nieuwe bevindingen, met name voor de gezondheid van weke delen. De consensus van het wetenschappelijk inzicht lijkt te zijn dat een tekort aan vitamine D wordt bereikt voor serum 25-hydroxyvitamine D (25OHD) niveaus minder dan 20 ng/mL (50 nmol/L), insufficiëntie rond de van 20-32 ng/mL, en toereikendheid rond de 33-80 ng/mL, met normaal in zonnige landen een hoeveelheid van 54-90 ng/mL, en een overmaat van meer dan 100 ng/mL. 

Hoe krijg ik vitamine D binnen?

Zonne-ultraviolet-B (UVB) bestraling is de primaire bron van vitamine D voor de meeste mensen. In het algemeen zijn de gezondheidsvoordelen van matige UV-straling, zonder erytheem of overtollig bruin worden, veel groter dan de gezondheidsrisico’s, waarbij huidpigmentatie (melanine) een groot deel van de bescherming biedt. Bij gebrek aan voldoende zonne-UPB-straling door het seizoen, de breedtegraad of de levensstijl, kan vitamine D worden verkregen uit versterkt voedsel, vette vis, vitamine D-supplementen en kunstmatige bronnen van UVB-straling. Ook in complexe supplementen (wls) vindt men een aanzienlijke hoeveelheid vitamine D.

Het is dus bijzonder gezond om een eind te gaan wandelen in de lunchpauze. Niet alleen vanwege de beweging, maar ook door de zonneschijn (wanneer ze schijnt) die je kunt opvangen. Een wandeling die je dus zeker niet zou moeten overslaan. 

Pin It on Pinterest