Spataderen komen vaker voor dan je denkt. Voornamelijk vrouwen krijgen hierop ten duur mee te maken. In de leeftijdscategorie van 20 tot 75 jaar krijgen maar liefst 64% van de vrouwen een keer last van spataderen. Onder mannen komen spataderen een stuk minder vaak voor. Boven de leeftijdsgrens van 80 jaar heeft maar liefst 75% van alle mensen een keer last van spataderen. We duiken in deze blog verder in op oorzaken en gevolgen van spataderen. Zo geven we je tips hoe je de kans hierop kan verkleinen.

Oorzaken van spataderen

De oorzaak van spataderen bestaat uit het niet goed functioneren van vaatkleppen in de aderen. Als deze kleppen niet goed functioneren ontstaat er onregelmatigheid in de bloedstroom. Dit zorgt ervoor dat aderen vervormen door een ophopende bloedstroom. Hierdoor ontstaan er opgezette aderen, ook wel bekend als spataderen. Er zijn meerdere oorzaken waarom dit bij jou kan voorkomen. Het is in ieder geval bekend dat het genetisch kan zijn. Mocht het dus vaker voorkomen in de familie, ouders of grootouders dan is het extra aangeraden om een gezonde levensstijl aan te houden.  

Gevolgen van spataderen

Het hebben van spataderen kan meerdere complicaties opleveren. Zeker op latere leeftijd kun je hier flink last van krijgen. Het krijgen van spataderen is een vorm van een aderziekte. Symptomen van een aderziekte kunnen bestaan uit het volgende:

  • Zwelling in enkels en benen
  • Brandgevoel dij
  • Vermoeidheid in benen
  • Gevoelloosheid en tintelingen
  • Slecht herstellende wonden
  • Jeukende of droge huid

Wat kan ik doen tegen spataderen?

Het beste advies is om een gezonde levensstijl te hanteren. Daarbij hebben de volgende factoren het grootste invloed op het voorkomen van spataderen. 

  • Stop met roken. Voor je gezondheid zijn er geen positieve effecten van roken.
  • Voorkom obesitas en verlies overgewicht. Probeer hier de ideale BMI (Body-mass index) te hanteren met een streefgewicht voor je leeftijd en lengte.
  • Hanteer een gezond dieet. Voorkom hoge bloeddruk door goed te letten op wat je eet.
  • Zorg voor een actieve dagindeling. Dit zorgt voor een goede doorstroom van je aderen.

Mocht je al last hebben van spataderen dan raden we simpelweg aan om langs te gaan bij een spataderen specialist. Dit kun je zowel vanuit een cosmetisch of medisch oogpunt laten doen. De specialist bepaald welke onderzoeksmethodes nodig zijn en welke behandeling uiteindelijk past bij de diagnose. Je kunt dus spataderen en de bijhorende complicaties actief laten behandelen. Wacht dus niet langer met complicaties en schakel de vakspecialist in!

Pin It on Pinterest