Leren praten is iets natuurlijks en baby’s worden geboren met het vermogen om het te leren. Alle kinderen, ongeacht de taal die hun ouders spreken, leren de taal op dezelfde manier. Hoewel alle kinderen dit op hun eigen tempo doen, volgen de meeste kinderen een bekend patroon.

Geboorte

Bij de geboorte kunnen baby’s al reageren op het ritme van de taal. Ze kunnen stress, tempo en andere gevoelens herkennen. 

4-6 maanden

Na 4 maanden kunnen baby´s al onderscheid maken tussen taalgeluiden en andere ruis. Ze kennen bijvoorbeeld het verschil tussen een gesproken woord en een klap. Tegen 6 maanden beginnen de meeste baby’s zelf te brabbelen en dit is het eerste teken dat de baby een taal leert. Baby’s zijn nu in staat om alle geluiden in alle talen van de wereld te maken. Maar tegen de tijd dat ze een jaar oud zijn, zullen ze de geluiden hebben laten vallen die geen deel uitmaken van de taal die ze leren. 

8 maanden

Baby’s kunnen nu groepen geluiden herkennen en kunnen woordgrenzen onderscheiden. Ze herkennen dat deze klankgroepen woorden zijn en leren wat deze woorden betekenen. Ze begrijpen eerder de betekenis van woorden die verband houden met hun dagelijkse ervaringen, met name voedsel en lichaamsdelen. 

12 maanden

Op dit punt kunnen kinderen betekenissen aan woorden hechten. Zodra ze dat kunnen, kunnen ze beginnen met het opbouwen van hun woordenschat. Ze beginnen ook nieuwe woorden na te bootsen die ze van anderen horen. 

24 maanden

Kinderen van twee jaar beginnen te herkennen dat zelfstandige naamwoorden en werkwoorden van belang zijn in een zin. Ze zullen ook steeds beter de juiste volgorde van woorden in een zin begrijpen. Kinderen van deze leeftijd maken vaak eenvoudige zinnen zoals: ‘’Ik koekje?’’, wat betekent: ‘’Mag ik een koekje?’’.

30-36 maanden

Op deze leeftijd is ongeveer 90% van wat kinderen zeggen grammaticaal correct. De fouten die ze maken zijn meestal dingen als het toevoegen van onregelmatige werkwoorden om de verleden tijd te vormen. 

Zoals in het begin van de blog al is uitgelegd, doet elk kind het op zijn of haar eigen tempo. Gaat het bij jouw kind wel erg moeizaam, en wil het praten maar niet lukken? Overweeg dan een bezoekje aan logopediepraktijk Groningen voor hulp bij het leren praten. 

Pin It on Pinterest