Orthodontie is een tak van de tandheelkunde die zich richt op het corrigeren van tand- en kaakafwijkingen om een optimale functionaliteit en esthetiek van het gebit te bereiken. Het streven is niet alleen om een prachtige glimlach, maar ook naar een gezond en goed functionerend gebit. In deze blog gaan we dieper op de zaken in, lees dus gerust verder.

Wat houdt orthodontie precies in?

Orthodontie gaat verder dan alleen het rechtzetten van tanden. Het omvat het diagnosticeren, voorkomen en behandelen van afwijkingen in de stand van tanden en kaken. Door middel van verschillende technieken worden tanden en kaken gecorrigeerd, zodat ze beter op elkaar aansluiten en functies zoals kauwen en spreken verbeteren.

Wanneer heb je orthodontie nodig?

Orthodontie is niet alleen voor esthetische doeleinden, maar ook voor functionele en gezondheidsredenen. Het kan nodig zijn als een kind of volwassene problemen heeft met spreken, kauwen of bijten. Voorbeelden zijn overmatige ruimte tussen tanden, overbeet, onderbeet, kruisbeet, scheve tanden of een onregelmatige kaakgroei. Het is ook gebruikelijk om orthodontie behandelingen uit te voeren bij kaakproblemen die hoofdpijn of pijn in de kaak veroorzaken.

Beugels die hieraan te pas kunnen komen

Verschillende soorten beugels worden gebruikt bij orthodontische behandelingen, afhankelijk van de aard en ernst van de afwijkingen. Traditionele metalen beugels zijn effectief en worden vaak gebruikt bij complexe gevallen. Ze zijn stevig en kunnen worden aangepast om de nodige druk uit te oefenen op verschoven tanden. Voor een meer subtiele benadering zijn er ook keramische beugels, die minder opvallend zijn maar even effectief.

Invisalign, een innovatieve benadering van orthodontie, maakt gebruik van transparante aligners die discreet en comfortabel zijn. Ze zijn gemakkelijk uitneembaar voor eten en poetsen. Deze methode is geschikt voor bepaalde mildere gevallen.

Voor jongere patiënten zijn er ook functionele beugels, zoals headgear, die de groei van de bovenkaak begeleiden en helpen bij het corrigeren van eetproblemen.Orthodontie is een investering in de toekomst van een gezond en mooi gebit. Het is van belang om op jonge leeftijd te beginnen, maar het is nooit te laat om een orthodontische behandeling te overwegen. Je vindt een goede orthodontist in Zoetermeer bij Tandheelkundig Centrum de Leyens vinden. Deze deskundige orthodontist zal een behandelplan op maat opstellen om de specifieke behoeften van elke patiënt aan te pakken. Het resultaat is niet alleen een esthetisch aantrekkelijke glimlach, maar ook een verbeterde mondgezondheid en functionaliteit.

Pin It on Pinterest