Voor sommige mensen is een bezoek aan de tandarts erg eng. Zij raken al gestrest als ze de wachtruimte binnentreden of al als ze aan de tandarts denken. Deze mensen hebben te maken met tandartsangst. Een begrip waar meer mensen zich mee kunnen identificeren dan je zou denken, zo laat tandartspraktijk Bordeaux in Zoetermeer ons weten. Het advies is om vooral niet de tandarts te mijden, en wel om de volgende redenen:

Een gezond gebit helpt mee aan een gezondere versie van jezelf

Een gezond gebit is cruciaal om gezond door het leven te gaan. Een goede tandarts kan aan de kwaliteit van je gebit zien of je wel gezond leeft. Te veel suiker, te veel roken en ongezond eten tasten allemaal het gebit en tandvlees aan. De tandarts of mondhygiënist kan jou advies geven om betere keuzes te maken en het gebit gezond te houden. Als je last krijgt van een wondje of gaatje in het gebit en je poetst of flost nooit, dan zal dit zeer snel kunnen ontsteken. Al helemaal als je ook nog eens rookt. 

Overwin tandartsangst

Tandartsangst is ontzettend vervelend en is een mentale kwestie waar je aan zult moeten werken. Het is niet veel anders dan sociale angst of bijvoorbeeld angst om te presenteren. Het is een mentale blokkade die je zult moeten overwinnen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel tandartsen in Nederland gespecialiseerd in het helpen van angstige patiënten. Ze zullen extra tijd nemen en extra goed communiceren zodat je precies weet wat er gaat gebeuren. Onze tip is om zelf aan te geven waar je limiet ligt. Als jij het boren van gaatjes eng vindt, geef dit dan aan en spreek een signaal af waarmee je aangeeft dat de tandarts even moet stoppen. Zo houd je zelf de controle. 

Voorkomen is beter dan genezen

Als je tanden achteruit gaan en je vertikt het om naar de tandarts te gaan, is het vaak al te laat. De reden dat je het beste elk half jaar naar de tandarts kunt gaan is zodat hij problemen gelijk kan verhelpen en je gebit zo gezond mogelijk kan houden. Tandplak verwijderen, gaatjes dichten en tandvlees gezond houden zijn essentieel voor een stralend gebit.

Pin It on Pinterest