We gaan al sinds dat we kleine kinderen zijn naar de tandarts, zonder misschien echt goed te weten wat de functie van de tandarts nou echt is. In deze blog gaan we bekijken wat de rol van de tandarts is bij het optimaliseren van onze algehele gezondheid.

Mondhygiënist

Normaal gesproken ga je naar de tandarts voor de periodieke controle, maar het is ook belangrijk om elk jaar naar een mondhygiënist te gaan. In Utrecht zit een tandarts met veel expertise en die ons hier meer over heeft kunnen vertellen. Mondhygiënist Utrecht is gespecialiseerd in het gezond houden van het gebit. De mondhygiënist controleert het tandvlees en of het nog wel gezond is, bekijkt bloedend en teruggetrokken tandvlees en tandhalzen, controleert op aanslag, tandsteen en tandplaque en kan jou van gaatjes en slechte adem afhelpen. Een goede mondgezondheid begint vaak bij je zelf. Het is belangrijk om dagelijks goed te poetsen (minimaal twee keer) en te flossen of gebruik te maken van raggers. Een slechte mondgezondheid kan veel problemen met zich meebrengen. Zo kun je last krijgen van gaatjes, ontstoken tandvlees en tanduitval. Het gebit is een zeer belangrijke schakel in de werkzaamheid van het lichaam. Door te kauwen zorg je ervoor dat eten beter verteerd kan worden en dat voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden. Wat veel mensen niet weten is dat ontstoken tandvlees vergeleken kan worden met een open wond van maar liefst 15 centimeter. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van gaatjes, tanduitval en ontstoken tandvlees, kunnen bacteriën direct in de bloedbaan terechtkomen, met alle gevolgen van dien. Een wond bij de huid is veel beter bestand om bacteriën en infecties tegen te gaan dan wondjes in de mond.

Het rechtzetten van het gebit

Als je tanden erg scheef zijn of groeien, kan dit veel pijn en ongemak veroorzaken. De tandarts en orthopedist kunnen ervoor zorgen dat jouw gebit weer recht komt te staan wat dus een positieve impact heeft op je gezondheid. 

Pin It on Pinterest