Voor de meeste is het niet moeilijk om het gebit enigszins gezond te houden, maar er zijn ook een grote groep mensen die onbewust veel schade veroorzaken aan hun gebit en daardoor hun algehele gezondheid. In deze blog vertellen we je de slechtste gewoontes voor het gebit en wat je er aan kunt doen. 

Nagelbijten

Nagelbijten lijkt onschuldig, maar is desastreus voor je gebit. Je nagels bestaan uit eiwit en keratine, wat zorgt voor een hard materiaal wat niet zomaar vergaat. Nagelbijten is een gewoonte die erg moeilijk is om af te leren: als je bijvoorbeeld snel nerveus bent val je eerder terug op het nagelbijten om de zenuwen tegen te gaan. Bedenk je wel dat elke keer dat je op de nagels bijt, je als het ware je tanden aan het schuren bent. Raadzaam dus om dit zo snel mogelijk af te leren.

Roken

Je herkent een roker al snel aan de gele tanden. Naast het drinken van koffie en thee is roken namelijk de grootste oorzaak van verkleuring. Roken is niet alleen optisch vervelend voor de tanden, ook je gezondheid gaat achteruit. Als je rookt krijg je namelijk veel teer en andere schadelijke stoffen binnen, wat voor gaatjes zorgt. Ook zorgt roken voor een vergrote kans op tandvleesontstekingen en mondkanker. Niet echt fijn voor de gezondheid dus.

Zuur eten en drinken

Zoals eigenlijk alles in het leven, zit er aan elke positief een negatief gebonden. Bij batterijen, yin en yang maar zelfs bij gezond voedsel. Iedere dokter zal je aanraden om dagelijks genoeg fruit binnen te krijgen, maar in veel fruit zitten ontzettend veel suikers en zuren. Deze zuren zorgen voor slijtage aan het glazuur van de tanden. 

Mondhygiënist

Als je zelf moeite hebt met het gezond houden van het gebit, raden we aan langs te gaan bij een mondhygiënist. Ga bijvoorbeeld naar de mondhygiënist in Amsterdam Zuid. Ze controleren niet alleen je mondgezondheid, maar vertellen je ook wat je kunt doen om de tanden zo schoon mogelijk te houden. Voornamelijk komt het neer op de basisregels: minimaal twee keer per dag poetsen, elke dag flossen en slechte (eet)gewoontes afleren. Ook kun je maar beter stoppen met roken, dit is niet alleen slecht voor je gebit maar ook voor andere delen in het lichaam (voornamelijk de longen).

Pin It on Pinterest