Als je het woord ‘mondkapje intypt in Google omdat je deze nodig hebt voor het openbaar vervoer, dan kom je duizenden websites tegen die je allemaal erg graag verder helpen. Je sluit de pagina maar snel weer, want hoe kies je daar de beste uit? In de winkel is minder keuze, maar moet je nog steeds beslissen of je een wegwerp kapje, een stoffen kapje of een kapje met filter wilt bestellen. Het is niet vreemd dat er zoveel kapjes te koop zijn op dit moment, maar voor jou wordt kiezen dan wel erg lastig. De onderstaande informatie helpt je om hier wijs uit te worden.

Een niet-medisch mondkapje voor minimale bescherming

In het openbaar vervoer zijn niet-medische mondkapjes verplicht. De reden daarvoor is vanzelfsprekend: medische mondkapjes moeten beschikbaar blijven voor iedereen die dagelijks met corona patiënten te maken heeft. Niet-medische mondkapjes bieden ook voldoende bescherming als iedereen in een ruimte deze draagt. Dit is in het openbaar vervoer het geval. Niet-medische kapjes zorgen er niet voor dat jij het virus niet op kunt lopen, maar dat je het niet kunt verspreiden. Begin je zoektocht naar een geschikt mondkapje dus door alleen niet-medische mondkapjes te kopen.

Wegwerp- of stoffen mondkapjes

Binnen de niet-medische mondkapjes wordt een classificatie gemaakt tussen wegwerp- en stoffen mondkapjes. Een wegwerp mondkapje draag je één keer en gooi je vervolgens bij het afval. Een stoffen mondkapje draag je ook één keer, maar neem je mee naar huis om hem te wassen. Daarna kun je hem opnieuw gebruiken en dat vele malen. Het is wel belangrijk dat je je stoffen mondkapjes wast op 60 graden, voor een vol wasprogramma lang en zonder wasverzachter. Je bergt ze op in een luchtdicht zakje, klaar voor gebruik.

Wel of geen filter?

Nadat je je keuze tussen een wegwerp- en een stoffen mondkapje genomen hebt, moet je je afvragen of je niet jezelf toch wat extra wilt beschermen door een filter te nemen. Deze filters maken de mondkapjes 70 procent efficiënter. Je bent dan beschermd tegen mensen die mondkapjes dragen van slechte kwaliteit of zich niet goed aan de regels houden. Er zijn stoffen mondkapjes met een geïntegreerde filter die je kunt wassen. Er zijn ook losse filters te krijgen die je in je mondkapje kunt doen en die je apart wast. Wegwerp mondkapjes met filter bestaan ook en deze zijn dan meestal een aantal keren opnieuw te gebruiken.

Maak je kapje zelf

Een laatste optie die je hebt is om zelf je mondkapjes te maken. De instructies daarvoor zijn uitgestuurd door de Rijksoverheid en gemakkelijk te vinden. Je maakt dan een twee-laags stoffen mondkapje die je kunt wassen en opnieuw kunt gebruiken. Een oud T-shirt of zakdoek krijgt zo een nuttig tweede leven. Door zelf je mondkapjes te maken bespaar je geld en hoef je geen lastige keuzes te maken in de winkel of online. Je mag er gewoon het openbaar vervoer mee in.

Ga voor een mondkapje die bij jou past naar Safe-Save.nl!

Pin It on Pinterest