Mondkapjes zijn Nederland, en ook in vele andere landen, verplicht in het openbaar vervoer. Dit is al een aantal maanden zo en het lijkt er niet op dat hier snel verandering in gaat komen. Het gebruik van kapjes in het openbaar vervoer is verplicht omdat je je in een ruimte bevindt waarin je de richtlijnen niet kunt volgen. Er zijn dus andere manieren nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Er zijn goede redenen waarom mondkapjes het openbaar vervoer nog wel even zullen blijven opfleuren.

Het virus onder controle met mondkapjes en richtlijnen

De aanpak in Nederland om de verspreiding van het virus onder controle te krijgen bestaat uit de mondkapjes regel en een aantal richtlijnen die iedereen moet volgen. Mondkapjes zijn verplicht in ruimtes, zoals het openbaar vervoer, waar de richtlijnen niet gevolgd kunnen worden. De richtlijnen zijn bedoeld om verspreiding van het virus buiten het openbaar vervoer onder controle te krijgen. Beide samen zorgen dus voor een veiligere situatie voor iedereen.

Richtlijnen voor iedereen

De richtlijnen zijn simpel en zullen ook nog wel even blijven bestaan. Houd 1,5 meter afstand en schud geen handen, hoest en nies in je elleboog, was je handen regelmatig met zeep, werk van huis, vermijd druktes en als je verkoudheidsklachten merkt, blijf dan thuis en laat je testen. De regels hebben allemaal te maken met hygiëne, afstand houden en minder contact. Als iedereen de richtlijnen volgt wordt het voor het virus aanzienlijk lastiger om zich te verspreiden. De overheid gaat er ook van uit dat men verstandig genoeg is om hier gehoor aan te geven.

Gebruik van het openbaar vervoer

Tijdens het begin van de coronacrisis is het openbaar vervoer een tijd dicht geweest. Door het dragen van een mondkapje daar verplicht te maken, konden bussen, treinen en metro’s hun dienstverlening weer hervatten. Niet-medische mondkapjes houden het virus bij de drager tegen. Ze beschermen je niet voldoende tegen het oplopen van het virus. Het is dus essentieel dat iedereen een mondkapje draagt, zoals in het openbaar vervoer nu het geval is. Als iedereen anderen van zichzelf beschermt, is iedereen automatisch veiliger.

Correct gebruik

Naast het dragen van mondkapjes is het ook nodig dat je ze correct gebruikt. Alleen dan hebben ze het gewenste effect. Dat betekent dat je het stoffen gedeelte niet aanraakt, maar het mondkapje op- en af doet met de elastiekjes of touwtjes. Stoffen mondkapjes was je op 60 graden en zonder wasverzachter. Je gebruikt het mondkapje maar één keer en gooit hem daarna weg of bergt hem daarna veilig op. Volg de aanwijzingen op de verpakking op, want deze verschillen per mondkapje. Als je het mondkapje intensief gebruikt of deze wordt nat, dan moet hij vervangen worden.

Elkaar beschermen

De mondkapjes en de richtlijnen zijn allen bedoeld om een veilige situatie te creëren voor iedereen in het land. Dankzij deze maatregelen kunnen we allemaal het dagelijkse leven weer vrij gemakkelijk oppakken. Het openbaar vervoer staat tot je beschikking en brengt je van A naar B, zo lang je een mondkapje koopt en draagt.

Pin It on Pinterest