Een geautomatiseerde externe defibrillator kan het leven van jou of een naaste redden. Je hebt er vast al eens eerder over gehoord of ze zien hangen in openbare ruimtes. Hopelijk hoef je hem nooit te gebruiken, maar wanneer dit wel moet komt dit vaak onverwachts en ben je in staat een leven van een ander te redden. Een AED kopen doe je bij BrandveiligNL. We behandelen in deze blog waarom het verstandig is om een AED dicht in de buurt te hebben.

Wie mag een AED gebruiken?

Je hoeft geen professioneel zorgverlener te zijn om een AED te gebruiken. Iedereen mag en kan dit apparaat bedienen. We raden uiteraard aan om een reanimatiecursus te volgen. Uit onderzoek blijkt dat het starten van een reanimatie door beademing of borstcompressies uit te oefenen de overlevingskans significant vergroot. Maar mocht je in een situatie voorkomen waarbij een AED nodig is en je hebt geen enkele ervaring dan kun je deze alsnog gebruiken. Bij elke AED zijn bijhorende instructies gegeven hoe je deze precies moet bedienen. Bij veel modellen is er zelfs een opgenomen stem aanwezig die je door de instructies heen leidt. 

Hoe werkt een AED?

Een AED is in staat om een schok toe te dienen waardoor een slecht kloppend hart gerest wordt en weer normaal kan gaan kloppen. Een AED plaatst je op de borst volgens de aangegeven instructies. Deze analyseert het hartritme. De machine geeft aan wat je vervolgens moet doen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je per ongeluk iets verkeerd doet. Wanneer iemand bijvoorbeeld buiten bewustzijn is en het hart klopt gewoon normaal dan zal de AED aangeven om geen schok toe te dienen.

Levensreddend

Het is misschien niet zo’n fijne gedachte, maar een plotselinge hartstilstand of ernstige hartkloppingen kan iedereen zomaar overkomen. Van personen met hartproblemen is dit bekend. Maar de ontdekking van hartproblemen gebeurt vaak wanneer dit voor het eerst pas heel hevig voorkomt. Daarom is het verstandig dat er altijd een AED in de buurt is. Op veel openbare plekken is deze unit al aanwezig en kan het dus elk willekeurig moment iemands leven redden. 

Elke minuut telt

Bij elke minuut dat een hart niet normaal klopt verslechtert de kans om weer het hart normaal kloppend te krijgen. Dit zijn zeer belangrijke minuten. Het meest ideale is om iemand binnen 6 minuten succesvol te reanimeren. Na een periode van 10 minuten zonder zuurstof ontstaat er al onomkeerbare schade aan de hersenen. Daarom is een AED ontworpen om te analyseren of de persoon in kwestie een schok nodig heeft en om dit zo snel mogelijk toe te dienen om het hart weer op een normaal tempo kloppend te krijgen.

Pin It on Pinterest