Als student ben je druk met studeren en daarnaast moet je ook nog eens werken om je kamer, voedsel en leuke activiteiten te betalen. Tegenwoordig zijn woningen ontzettend duur, helemaal als je in Amsterdam studeert. Dit maakt het voor studenten niet altijd even makkelijk dus daarom hebben we wat tips op een rijtje gezet die helpen geld te besparen in je studententijd. 

Schrijf je uitgaven op

Wees bewust van wat je uitgeeft. Schrijf elke aankoop op in een notitieschrift of gebruik je telefoon. Tegenwoordig zijn er ook talloze apps te downloaden die hierbij helpen. Door bij te houden wat je uitgeeft, kun je patronen opmerken en bewuster worden van waar je geld eigenlijk naartoe gaat. Vanuit daar kun je bepalen of je iets wilt veranderen. 

Behoeften versus wensen

Hoewel het een eenvoudig onderscheid lijkt, zal je verbaasd zijn over het vermogen van de mens om bepaalde beslissingen omtrent geld uitgeven te rationaliseren. Mensen kopen vaak onnodige dingen die we niet écht nodig hebben en als student gaat dit ten koste van de dingen die er echt toe doen. Dus denk er een keer extra over na als je een aankoop doet die je niet echt nodig hebt. 

Studentenkorting

Voor uitjes zoals de bioscoop of musea krijg je vaak studentenkorting. Dat scheelt vaak niet heel veel met de volledige prijs, maar als je al die uitgaven bij elkaar optelt loopt dit bedrag sneller op dan je denkt. Gebruik dus je studentenkorting want op lange termijn zal het veel schelen. Wist je dat er zelfs speciale tandartsen zijn voor studenten? Tandarts Groningen is hier een voorbeeld van! 

Maak je eigen koffie

Voor de koffieliefhebbers die elke dag een kopje koffie halen op school lijkt die €3 per dag helemaal niks. Als je dit elke dag doet, zou dat je uiteindelijk €600 kosten per schooljaar. Ik herhaal, €600. Dat is natuurlijk belachelijk veel geld en dit kan worden voorkomen als je je eigen koffie meeneemt. 

Pin It on Pinterest