Verstandskiezen zijn de kiezen in de verre rug van je mond en verschijnen meestal pas in late tienerjaren of begin twintig jaren. Vroeger waren ze nuttig voor ons meer elementaire dieet van vlees en hard voedsel, maar nu dienen ze weinig nut. Verwijdering van de verstandskiezen lijkt misschien ontmoedigend, maar het is een gebruikelijke procedure. Wil je weten of je gebit in goede staat verkeerd? Laat je dan controleren door Laan op Zuid Tandartspraktijk Rotterdam Zuid.

VERSTANDSKIEZEN VERWIJDEREN

Voordat je tand wordt verwijderd, maakt je tandarts röntgenfoto’s. Dit kan bij een eerdere afspraak zijn gedaan om de noodzaak van de verhuizing vast te stellen, soms gebeurt het op de dag zelf. Zodra de plaatselijke verdoving volledig werkzaam is, maakt je tandarts met gespecialiseerde hulpmiddelen het bindweefsel rond de tand los. Een andere set tandheelkundig gereedschap wordt dan gebruikt om de tand daadwerkelijk te verwijderen. Op dit moment voelt je misschien veel druk, maar het verdovingsmiddel zorgt ervoor dat je geen pijn voelt. Je tandarts kan beslissen dat hechtingen de genezing zullen verbeteren. De steken zijn oplosbaar en mogen geen extra ongemak veroorzaken.

WANNEER JE MISSCHIEN EEN CHIRURGISCHE INGREEP MOET ONDERGAAN

Soms is voor het verwijderen van een verstandskies een kleine chirurgische ingreep nodig. Dit kan zijn omdat je verstandskies aangetast is en niet door het kaakbeen naar boven is gekomen, of omdat hij in stukken is gebroken en niet kan worden verwijderd zonder een stuk achter te laten. Net als bij de hierboven beschreven procedure onderga je een plaatselijke verdoving om de tand en de omgeving te verdoven. Als de verstandskies bedekt is met tandvlees, maakt de kaakchirurg een kleine insnijding om de tand bloot te leggen. Vervolgens gaan ze te werk zoals hierboven beschreven, door het bindweefsel rond de tand los te maken en met gespecialiseerde instrumenten te verwijderen. Ze kunnen de boor ook gebruiken om de tand in secties te verdelen om te voorkomen dat de tand onvoorspelbaar breekt tijdens de laatste extractiestappen. Als een verstandskies breekt dan moet elk stuk afzonderlijk worden verwijderd en het kan verder boren en een diepere insnijding in het tandvlees vereisen.

DE GENEZINGSPROCEDURE

De mond en het tandvlees genezen heel snel, dus als je de eenvoudige instructies van je tandarts opvolgt dan levert dit geen problemen op. Na de operatie moet je 30 minuten lang op steriel gaas bijten om er zeker van te zijn dat het bloeden is gestopt. De komende dagen zal de wond nog pijn doen en gevoelig zijn. Het idee van een tandheelkundige ingreep maakt veel mensen nerveus, maar weten wat je kunt verwachten kan de ervaring minder zorgwekkend maken. Verwijdering van verstandskiezen is nu een zeer gebruikelijke procedure die wordt uitgevoerd door gekwalificeerde professionals, dus het is niet nodig om dit te vermijden. 

Pin It on Pinterest