Manuele therapie en chiropractie zijn beide vormen van manuele geneeskunde die zich richten op het herstellen van de normale functie en beweging van het lichaam. Hoewel deze twee disciplines op verschillende manieren werken, kunnen ze vaak effectief samenwerken om uw klachten effectief aan te pakken. Bij MoveWell werken meerdere disciplines samen. In deze blog schrijven we hoe de chiropractor kan helpen, wat de manuele therapeut kan doen en hoe beide disciplines samenwerken.

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een steeds populairder wordende vorm van alternatieve geneeskunde, die zich richt op de gezondheid van het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel en het algehele welzijn. Deze geneeswijze is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw en is gebaseerd op het idee dat het lichaam een zelfgenezend vermogen heeft dat geoptimaliseerd kan worden door middel van manipulatie van de wervelkolom en andere gewrichten. Het effect van de chiropractie moet goed begrepen worden. Veelal is de aanname dat een chiropractor vele aandoeningen kan verbeteren. De chiropractor is voornamelijk effectief in het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat. Andere aannames waren wellicht in de 19e eeuw vanzelfsprekend maar zijn met wetenschappelijk onderzoek nooit bevestigd.

Het doel van chiropractie is om de beweging van de wervelkolom en het zenuwstelsel te optimaliseren, zodat het lichaam beter kan functioneren. Een gezonde wervelkolom is belangrijk, omdat deze het zenuwstelsel beschermt. Het zenuwstelsel stuurt signalen van de hersenen naar het lichaam en vice versa.

Waarom een chiropractor?

Een chiropractor is een therapeut die de beweging van de wervelkolom en andere gewrichten kan corrigeren. Chiropractoren gebruiken verschillende technieken om de wervelkolom te manipuleren, waaronder de meest voorkomende techniek genaamd “adjustment” of manipulatie. Bij deze techniek wordt de wervelkolom op een gecontroleerde, snelle manier gemanipuleerd om de gewrichten terug te brengen naar hun oorspronkelijke positie. Naast manipulatie kunnen chiropractoren ook mobilisaties, zachtere weefseltechnieken, de Cox-techniek voor de onderrug en de Gonstead-techniek gebruiken om specifieke gewrichten te corrigeren.

Een bezoek aan de chiropractor kan verschillende voordelen bieden, zoals het verlichten van pijn in de rug, nek, schouders, heupen, knieën en andere gewrichten. Door middel van het manipuleren van de wervelkolom en andere gewrichten kan de mobiliteit van het lichaam verbeterd worden, wat kan leiden tot betere flexibiliteit en bewegingsbereik. Verder kan chiropractie helpen bij het verminderen van spierkrampen en spierspanning, het verlichten van hoofdpijn en bijdragen aan de verbetering van de algehele gezondheid en welzijn door het optimaliseren van het zenuwstelsel.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het verbeteren van de beweging en functie van het lichaam door middel van handmatige technieken. Dit kan onder meer het mobiliseren of manipuleren van gewrichten, spieren en weefsels omvatten om pijn te verminderen en de bewegingsvrijheid te verbeteren.

Hoe kunnen manuele therapie en chiropractie samenwerken?

Hoewel manuele therapie en chiropractie verschillende benaderingen hebben, kunnen ze vaak effectief samenwerken om de gezondheid en het welzijn van patiënten te verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop deze disciplines kunnen samenwerken:

Een patiënt kan baat hebben bij zowel manuele therapie als chiropractie, afhankelijk van zijn of haar specifieke aandoening. Door samen te werken, kunnen manueel therapeuten en chiropractors de zorg voor de patiënt delen en elkaar aanvullen om een ​​optimaal resultaat te bereiken.

Manuele therapie en chiropractie kunnen behandelingen bieden voor dezelfde aandoeningen. Bijvoorbeeld, manuele therapie kan worden gebruikt om de spieren en weefsels te mobiliseren en los te maken, terwijl chiropractie kan worden gebruikt om de wervelkolom aan te passen en de communicatie tussen het zenuwstelsel en de rest van het lichaam te verbeteren.

Manueel therapeuten en chiropractoren kunnen elkaar ondersteunen en overleggen over de beste manier om een ​​patiënt te behandelen. Door samen te werken, kunnen ze de beste zorg voor de patiënt bieden en een optimale uitkomst bereiken.

Bij MoveWell bieden wij effectieve zorg!

Manuele therapie en chiropractie zijn beide vormen van manuele geneeskunde die verschillende benaderingen hebben, maar vaak effectief kunnen samenwerken om de gezondheid en het welzijn van patiënten te verbeteren. Door gedeelde patiëntenzorg, complementaire behandelingen en ondersteuning en overleg kunnen manueel therapeuten en chiropractoren samenwerken om de beste zorg

Pin It on Pinterest