Tegenwoordig lees je veel op internet of in kranten over kankerverwekkende voedingsmiddelen. Met zoveel informatie die op je afkomt, kan het moeilijk zijn om de feiten eruit te halen. Het feit is namelijk dat relatief weinig voedingsmiddelen of dranken in verband zijn met kanker. In deze blog lees je welke voedingsmiddelen kankerverwekkend kunnen zijn.

Alcohol

Wanneer het lichaam alcohol tot zich neemt, produceert het acetaldehyde een chemische verbinding die het DNA kan beschadigen, wat kan leiden tot kanker. Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker zoals hoofd- en nek-, slokdarm-, lever- en borstkanker. Hoewel sommigen aanbevelen om alcohol te vermijden, zeggen deskundigen dat als je ervoor kiest om te genieten, je je alcoholgebruik moet beperken tot maximaal twee glazen per dag. 

Bewerkt vlees

Voorbeelden zijn onder anderen: spek, worst, hotdogs, peperoni, prosciutto en salami. Dit vlees wordt vaak geconserveerd door te zouten of te roken met chemische conserveermiddelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het dagelijks eten van 50 g bewerkt vlees het risico op kanker met 18% verhoogd. Als je vlees wilt eten, zoek dan naar nitraatvrije versies, die geen toegevoegde conserveermiddelen bevatten.

Warme dranken

Warme dranken boven de 65 graden zoals koffie, thee en warme chocolademelk schijnen kankerverwekkend te zijn. Dat is de reden dat sommige koffietentjes ervoor kiezen deze dranken op lagere temperaturen te serveren.

Suiker?

Suiker wordt niet direct in verband gebracht met kanker. Het is wel zo dat de zoetstof veel 9 calorie├źn toevoegt, wat kan leiden tot gewichtstoename en mogelijk obesitas. Obesitas staat in verband met 13 soorten kanker en dat is uiteraard een groot probleem. Dus nee, suiker zelf is niet kankerverwekkend.

Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan de site van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat schrijft over voeding & kanker info en leer meer over dit onderwerp,.

Pin It on Pinterest