Wanneer je zwanger bent is het krijgen van je eerste echo een moment om nooit te vergeten. Hoe mooi is het om je kleintje langzaam maar zeker te zien groeien in je buik? Vanuit je zorgverzekering krijg je 3 echo’s vergoed. Wanneer je je kindje wat vaker in de buik wilt bewonderen, kan je zelf nog een aantal ‘pretecho’s’ inplannen bij je verloskundige praktijk, zoals verloskundige Amsterdam: Pregnanta geboortezorg. Wanneer de verloskundige twijfelt over bijvoorbeeld de groei van je kindje, kan het zijn dat er een extra echo wordt ingepland. Ook deze noodzakelijke extra echo’s krijg je vergoedt. 

De eerste echo

Wanneer je er achter komt dat je zwanger wordt kun je de eerste echo inplannen bij je verloskundige praktijk. Tijdens de eerste echo bekijkt de verloskundige of alles in orde is en om vast te stellen hoelang je zwanger bent.  Vanaf week 6 hoor je ook het hartje van je kindje kloppen. Daarnaast kan de verloskundige zien of je bijvoorbeeld een verhoogde kans hebt op een kindje met downsyndroom. 

Pretecho

De eerste pretecho vindt meestal plaats vanaf de 14e week dat je zwanger bent. Vanaf dan is het namelijk mogelijk om het geslacht van je kindje vast te stellen. Deze pretecho is uitwendig en wordt niet vergoed door je verzekering. 

20-weken echo

De 20-weken echo wordt ook wel het echoscopisch onderzoek genoemd. Met behulp van geluidsgolven zijn de eierstokken, het baarmoederslijmvlies en de baarmoeder goed te zien. De verloskundige kan goed zien of je kindje eventuele structurele afwijkingen heeft.

2D, 3D en 4D echo

De 2D echo is de welbekende zwart-wit echo. Het is tot 32 weken mogelijk om mooie 2D beelden te krijgen van je kindje. Een moderne methode is om de echo te zien in 3D of 4D. Je ziet dan een veel realistischer beeld van je kindje. Bij 3D zie je een driedimensionaal stilstaand beeld en met 4D zie je ook echt de bewegingen van je kindje. 

Pin It on Pinterest