Onze huid is overgeleverd aan vele krachten naarmate we ouder worden: zon, ruw weer en slechte gewoontes. Maar we kunnen stappen ondernemen om onze huid soepel en fris te houden.

Hoe je huid veroudert, hangt af van verschillende factoren: je levensstijl, voeding, erfelijkheid en andere persoonlijke gewoontes. Zo kan roken bijvoorbeeld vrije radicalen produceren, ooit gezonde zuurstofmoleculen die nu overactief en onstabiel zijn. Vrije radicalen beschadigen de cellen, wat onder andere leidt tot vroegtijdige rimpels.

Er zijn ook andere redenen. Primaire factoren die bijdragen aan rimpelige, gevlekte huid zijn onder andere normale veroudering, blootstelling aan de zon (fotoveroudering) en vervuiling, en verlies van onderhuidse steun (vetweefsel tussen de huid en de spieren). Andere factoren die bijdragen aan de veroudering van de huid zijn stress, de zwaartekracht, de dagelijkse beweging van het gezicht, overgewicht en zelfs de slaaphouding.

Huidveranderingen met de leeftijd

Naarmate we ouder worden, treden dit soort veranderingen op natuurlijke wijze op:

  • De huid wordt ruwer.
  • De huid ontwikkelt laesies zoals goedaardige tumoren.
  • De huid wordt slap. Door het verlies van het elastische weefsel (elastine) in de huid bij het ouder worden hangt de huid losjes.
  • De huid wordt transparanter. Dit wordt veroorzaakt door het uitdunnen van de epidermis (oppervlaktelaag van de huid).
  • De huid wordt kwetsbaarder. Dit wordt veroorzaakt door een vervlakking van het gebied waar de opperhuid en de lederhuid (huidlaag onder de opperhuid) samenkomen.
  • De huid wordt gemakkelijker gekneusd. Dit komt door dunnere bloedvatwanden.

Veranderingen onder de huid worden ook zichtbaar als we ouder worden. Deze omvatten:

  • Vetverlies onder de huid in de wangen, de slapen, de kin, de neus en het ooggebied kan leiden tot een lossere huid, ingevallen ogen en een “skeletachtig” uiterlijk. Gelukkig kun je op eenvoudige manieren ingevallen en donkere kringen onder de ogen behandelen.
  • Het verlies van botweefsel, meestal rond de mond en kin, kan duidelijk worden na het bereiken van de leeftijd van 60 jaar en kan leiden tot plooien in de huid rond de mond.
  • Kraakbeenverlies in de neus veroorzaakt een verslapping van de neustip en accentuering van de botstructuren in de neus.

Pin It on Pinterest