De zorgpremie wordt behoorlijk duurder in 2021. Hoewel het kabinet tijdens Prinsjesdag nog liet weten uit te gaan van een verhoging van rond de vijf euro per maand, een stijging van 4,2 procent. In de praktijk echter, zal de verhoging hoger uitvallen. Dat bleek al uit de premie die DSW bekend maakte.

DSW altijd de eerste met de nieuwe zorgpremie

Zorgverzekeraar DSW is traditioneel de eerste verzekeraar die de nieuwe zorgpremie bekend maakt. Wie kijkt naar de premie van deze verzekeraar voor het nieuwe jaar, die ziet een stijging van vijf procent. Bij DSW kost de basisverzekering straks 124,50 euro. Dat is 6,50 euro meer ten opzichte van dit jaar. DSW zal niet de enige verzekeraar zijn die boven de 4,2 procent van het kabinet uitkomt. De verwachting is dat de meeste verzekeraars daar (ruim) boven gaan zitten.

Meer dan de voorgespiegelde 4,2 procent

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de verzekeraars nog over voldoende reserves beschikken om de premiestijging laag te houden. Bovendien maken zij vanwege Covid-19 al behoorlijk meer kosten. Het is overigens niet erg verrassend dat de premies hoger uitvallen dan het kabinet voorgerekend heeft. Het is eerder regel dan uitzondering. En uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars ook zelf hoe hoog de premie wordt. DSW geldt als een mooie graadmeter. En die zitten dus al behoorlijk boven de 4,2 procent die voorgespiegeld was.

Vergelijkingssites zullen overuren maken

De verzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun nieuwe premies bekend hebben gemaakt. Vanaf dat moment kunnen de verschillende verzekeraars ook weer met elkaar vergeleken worden. Elk jaar weer maken meer mensen gebruik van de mogelijkheid om de verzekeraars op prijs en kwaliteit te vergelijken. Op basis van de uitkomsten kunnen ze besluiten al dan niet de overstap naar een andere verzekeraar te maken. Het ligt vanwege de grotere premieverschillen die zullen ontstaan in de lijn der verwachting dat de vergelijkingssites overuren gaan maken straks. Zorgverzekering 2021 vergelijken en overstappen naar een nieuwe verzekeraar kan overigens tot en met 31 december, 00.00 uur.

Herstelzorg Covid-19 in de basisverzekering

Behalve de prijs die je per maand moet betalen verandert er meer. Zo behoort in elk geval tot augustus 2021 herstelzorg voor Covid-19 tot de basisverzekering. Ook worden drie nieuwe medicijnen tegen kanker tot de basisverzekering. In 2021 krijgen slachtoffers van seksueel geweld de medische zorg vergoedt, al gelden dan wel een aantal voorwaarden. Het verplichte eigen risico gaat in elk geval niet omhoog in 2021 en blijft 385 euro. Het eigen risico geldt niet langer voor donoren. In 2021 verdwijnt de collectiviteitsverzekering.

Pin It on Pinterest